top of page

Gode råd til deg som skal kjøpe varmepumpe

Oppdatert: 27. nov. 2021

Rekordhøye strømpriser gjør varmepumper ekstra aktuelt for mange norske boligeiere.

Vi har samlet våre beste råd til deg som vurderer å skaffe varmepumpe.


Varmepumper gjør det enkelt å spare energi og likevel ha høykomfort. Når høstkulda kommer krypende, begynner høysesongen for varmepumper.


– Vi har samlet fire gode råd til alle som skal ha luft-til-luft-varmepumpe hjemme eller på

hytta, forteller Einar Gulbrandsen, informasjonsansvarlig i Varmepumpeforeningen.

Thor Pedersen i Nekas installerer utedel
Thor Pedersen i Nekas installerer utedel

Enten det er første gang du kjøper varmepumpe eller du har en gammel modell som er moden for utskifting, kan du ha nytte av disse rådene:1. Kontakt en seriøs forhandler – Det hjelper ikke om selve varmepumpa er aldri så bra hvis den installeres feil, så velg en forhandler som vet hva som skal til, sier Gulbrandsen. Varmepumper inneholder gasser, og myndighetene krever derfor at alle som installerer luft-til-luft-varmepumper er f-gass sertifisert. Både installatør og bedrift må kunne vise fram et gyldig sertifikat. – Velger du en NOVAP-godkjent forhandler fra oversikten på varmepumpeinfo.no, kan du være trygg på at dette er i orden. I tillegg er det alltid smart å sjekke forhandlerens referanser, poengterer Gulbrandsen.


2. Få en varmepumpeinstallatør på befaring i boligen din

Funkisbolig med varmepumpehus
Funkisbolig med varmepumpehus

Riktig plassering av varmepumpa er viktig for å få best mulig komfort og bruke minst mulig energi. Derfor bør du få installatøren til å komme på befaring hjemme hos deg, for å: • finne riktig varmepumpe-modell for din bolig • velge best mulig plassering av inne- og utedel • avdekke eventuelle ekstrakostnader ved installasjonen 3. Sammenlign faktiske priser Når du vurderer prisen for ulike varmepumper, må du passe på at du ser på faktiske priser - det vil si hva du må betale for en helt ferdig montert varmepumpe. – Mange forhandlere og utsalgssteder har en fast pris for “standard montering”. Hva det inkluderer, kan variere en god del. Så det lønner seg å lese det med liten skrift. Det er fare for å kjøpe billig og betale dyrt når eventuelle tillegg for å få en komplett installasjon blir regnet med, påpeker Gulbrandsen.


Han advarer mot å nøye seg med en “standard montering” som er ufullstendig. – Det kan gå ut over både estetikk, effektivitet og levetid, sier Gulbrandsen. Varmepumpeforeningen har laget anbefaling for hva som bør være inkludert i standard montering.

4. Avtal skriftlig - og gjør det på forhånd Når du bestiller varmepumpe, bør du gjøre det skriftlig.. – Vi har laget en standardkontrakt som gjør det enkelt å få med de viktigste punktene, forteller Gulbrandsen. Den kan du laste ned gratis fra varmepumpeinfo.no. – I tillegg anbefaler vi at du sammen med installatøren fyller ut vår installasjonsavtale før selve jobben starter. Denne avtalen dekker alle viktige valg du og installatøren må bli enige om, både hva som skal til for å sikre kvalitet og hva som kan fordyre installasjonen, forklarer Gulbrandsen.

Last ned installasjonsavtalen og fyll ut på forhånd, så har du viktig dokumentasjon hvis noe skjer i etterkant.

– Som forbruker har du fem års reklamasjonsrett på både produkt og installasjon, poengterer Gulbrandsen.


standardkontrakt fra Varmepumpeforeningen
.pdf
Last ned PDF • 317KB

Installasjonsavtale - Luft-til-luft-varmepumper
.pdf
Last ned PDF • 279KB


Test av varmepumper

Beste varmepumpe for deg og din bolig er ikke nødvendigvis «best i test». Her er fem ting du må tenke på når du leser en varmepumpe-tester.


Tester av varmepumper kan være nyttig når du skal kjøpe varmepumpe. Det finnes ingen relevante fysiske tester som sammenligner flere modeller, etter hva Norsk Varmepumpeforening kjenner til. Det meste er guider som vektlegger og vurderer ulike egenskaper - som pris på varmepumpe og installasjon, årsvarmefaktor eller støy på hver sin måte. Derfor kan «best i test»-varmepumper variere fra en guide til en annen.


Her er fem spørsmål du bør finne ut av når du leser varmepumpe-tester.


1 Hvor mange merker er med?

Tester eller guider du finner på nettet, dekker sjelden et stort og representativt utvalg av varmepumper. Når utvalget er lite, er det begrenset hvilken nytte du har av resultatene. Du bør sjekke om toppmodellene til de mest kjente produsentene er med, og at «testen» ikke er flere år gammel.


2 Finner du de dataene som er viktigst for deg?

Hvilke tekniske egenskaper du bør lete etter i en test eller guide, avhenger av hva som er viktigst for deg. De tre vanligste egenskapene kjøpere er opptatt av, er:

 • Avgitt effekt: Forteller hvor mye varme varmepumpen leverer ved ulike utetemperaturer. Flere guider har lagt sterk vekt på avgitt varmeeffekt ved lave utetemperaturer. Det du bør sjekke, er effekt ved de temperaturene som er relevante der du bor. (Søker du opp hjemstedet ditt på yr.no og klikker på “Været som var”, får du raskt oversikt over temperaturer for det siste året). Hvor kraftig varmepumpe du har behov for, avhenger av hvor godt isolert boligen er, hvor den ligger og hvor store arealer varmepumpen skal varme opp.

 • Årsvarmefaktor (SCOP): Forteller hvor mye mer varme du får fra varmepumpen enn hva den bruker i strøm i løpet av året. SCOP er en teoretisk verdi beregnet fra fabrikkdata. I praksis er det vanskelig å oppnå like høy årsvarmefaktor (SPF, seasonal performance factor). Og merk at dobbelt så høy årsvarmefaktor ikke betyr dobbelt så høy energigevinst.

 • Lyd: Vær klar over at markedsføring ofte tar utgangspunkt i støy fra varmepumpen når den går i stillemodus. Det du bør sjekke, er hvor mye støy varmepumper lager når den går for fullt. Det er relevant både natt og dag på de kaldeste dagene om vinteren. Husk å sjekke avgitt lyd fra både inne- og utedelen.

En del guider har kombinert flere av disse tre egenskapene sammen med pris for å rangere ulike modeller. Du bør likevel kunne finne hvilke data resultatene er basert på.


3 Hvordan er resultatene for klimasonen der du bor?

Vær nøye med å sjekke varmepumpens egenskaper som er relevante for klimasonen der du bor. Det gjelder særlig avgitt effekt og årsvarmefaktor. Energimerket for varmepumper har tre ulike klimasoner:

 • kald klimasone tilsvarer Helsinki

 • middels/temperert tilsvarer Strasbourg

 • varm tilsvarer Athen

Det er bare obligatorisk å oppgi energiklasse for middels klima, så sjekk nøye hvilken klimasone tallene i testen/guiden gjelder for. Varmepumper som omsettes i Norge bør også være energimerket for kaldt klima. I de fleste tilfeller er data for kaldt klima riktig for norske boliger. Bor du nær kysten i Sør-Norge der det sjelden blir skikkelig kaldt, kan du sjekke dataene for middels klimasone.


4 Har testen annen relevant informasjon?

Egenskapene til luft-til-luft-varmepumper fra kjente produsenter er jevnt over bra, særlig for toppmodellene. Derfor kan det være interessant å vurdere andre ting enn de tekniske ytelsene allerede nevnt, som

 • Finnes varmepumpen både som veggmodell og gulvmodell?

 • Har den avansert luftfilter som kan gi ekstra godt inneklima?

 • Har den innebygget WiFi slik at du kan styre den fra en smarttelefon?

 • Har innedelen et design du liker?

 • Er varmepumpen enkel å bruke?

5 Er det en fysisk test eller en guide?

Det er forskjell på en faktisk, fysisk varmepumpe-test og en varmepumpe-guide basert på fabrikkdata fra varmepumpenes energimerker. Guider vektlegger noen egenskaper mer enn andre, og gir ofte poeng etter egne kriterier. Sjekk hvilke kriterier en guide vektlegger, og om de er relevante for deg.


Installasjonen er minst like viktig som produktet

Uansett hvilken varmepumpe du velger, er det viktig å huske på at installasjonen er minst like viktig som selve produktet. God installasjon er en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Dette gjelder alle typer varmepumper og merker.


Alle hus er ulike, og derfor må du sammen med installatøren velge hvilken varmepumpemodell som passer best til boligen.


Sørg for å velge en seriøs installatør som har de sertifiseringene som kreves: • F-gass godkjent bedrift • F-gass sertifisert installatørSiste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page