Mens man tidligere gjerne hadde en stor ventilasjonsenhet som fordelte frisk luft til hele bygget, er det i dag langt vanligere å utstyre selv store lokaler og boliger med flere små ventilasjonsenheter.
Desentralisert ventilasjon er billigere og ofte veldig mye enklere!
Desentralisert ventilasjon er bygget opp på en enkel og økonomisk måte. Enheten ventilerer rommet der den er plassert. Alt er samlet i en “boks”. Denne boksen vil både suge ut luft fra rommet, og erstatte den med frisk luft utenfor veggen. Med varmegjenvinning vil det aller meste av varmen tas vare på. Desentralisert ventilasjon vil bare ventilere det rommet der den er plassert, og har du flere rom vil du trenge en enhet for hvert rom i boligen din.
Skal du ettermontere ventilasjon i et rom der det ikke er ventilasjon, så er desentralisert ventilasjon ofte den eneste og mest praktiske gjennomførbare løsningen. Det er vesentlig billigere å installere, og har også lavere driftskostnader.
Fordelene for huseieren, brukerne, og de som utfører vedlikeholdet er mange:
Styringen og justeringen av ventilasjonen til en eiendom blir langt enklere, fordi hver seksjon kan reguleres uavhengig av de andre.
Mindre risiko involvert ved vedlikeholdsarbeid og funksjonsfeil: Når det utføres service på én enhet, vil de andre enhetene fremdeles være i drift.
Det finnes to ulike typer desentralisert ventilasjon:
Hva må du tenke på når det gjelder inneklima?
Vi oppholder oss mest innendørs. Spesielt når været tilsier at det ikke er så ok å være ute. Men med våre godt isolerte boliger, isolerer vi oss også fra den friske og rene luften landet vårt har å by på. Hva kan vi gjøre med det?
Det betyr at fuktig luft ikke kommer seg ut, og kan forårsake skader på boligen og på personene som bor i den. Dårlig inneklima er nemlig ikke bra for helsa i det lange løp. Det bidrar for eksempel til å forverre lungeplager som følge av astma, allergier eller kols.
Det er derfor klokt å jobbe bevisst for et best mulig inneklima. Du kan komme langt ved å opprette gode vaner. I det følgende vil vi presentere sju tiltak som hjelper deg på vei.
Hvorfor er inneklima viktig?
For det første har vi muggsoppen. Den kommer nærmest av seg selv ved høy fuktighet. Og fuktighet i lufta får vi når det er fukt på vegger eller vinduer, som etter en dusj eller ved tørking av klær innendørs.
Stråling fra radongass kan være et annet problem. Den siver opp fra bakken og kan forderve lufta i boligen. Faktisk kan hele 9 % av lungekrefttilfellene spores tilbake til radon-stråling. Det er ikke spørsmål om du har radon i boligen, men heller hvor kraftig den er. Du kan finne det ut ved å plassere en radonmåler i boligen.
1. Luft grundig
Det visste du vel fra før. Men klarer du å gjennomføre det? Det kan fort blir en av de tingene du tenker på at du skulle ha gjort, men som drukner blant alle andre gjøremål.
Men som vi har beskrevet ovenfor betyr god luftkvalitet mye for personlig helse og boligens beskaffenhet. En utlufting er et av de viktigste tiltakene, og krever heller ikke mye arbeid. Det er absolutt noe du burde prioritere. Det er jo også helt gratis. Ekspertisen anbefaler at du lager et gjennomtrekk tre ganger om dagen. For å få luften til å sirkulere, holder det ikke bare med et vindu. Men fem minutter er som regel tilstrekkelig.
2. Hold temperaturen på mellom 20 og 22 grader i alle rom
Det er slik at når veggene blir kalde, danner det seg kondens. Det får luftfuktigheten til å stige. Det er derfor viktig å ha en viss varme i alle rom, også der du ikke oppholder deg.
Det gjelder ikke minst soverommet, hvor mange liker å ha det litt kjølig. Vi avgir nemlig fuktighet mens vi sover, og den setter seg på veggene.
Hvis du ikke ønsker å heve temperaturen, bør du ha døra åpen slik at ikke all fuktigheten blir innesperret i soverommet. For å øke temperaturen kan du legge inn gulvvarme eller radiatorer. Det er også mulig med en kombinasjon av disse to.
3. Rengjøring hver uke
Dette er vel også noe du kjenner til fra før. Men nok en gang blir det ofte et spørsmål om prioritering av tid.
Det er slik at der det bor mennesker, samler det seg også støv. Hver uke kommer det til store mengder med støvpartikler. Diss bør fjernes snarest mulig før de gjøre skade. De er nemlig ikke så gode å inhalere.
Det betyr at man må fram med støvkluten, og helst skrubbe hardt. For inneklimaets del anbefales det rengjøringsmidler som ikke er tilsatt parfymerte dufter.
4. Årlig rengjøring
Den klassiske vårrengjøringa er vel et norsk fenomen på linje med dugnaden. Men det kan også være at den har blitt ofret av mange på grunn av den moderne tidsklemma. Det er ingen god prioritering.
En gang i året bør det iverksettes en hovedrengjøring hvor du går grundig til verks. Det betyr at vi tømmer skapene, rydder hyllene, flytter sofaen og går løs på det som er av kriker og kroker hvor støv og skitt har mulighet til å skjule seg.
5. Få kontroll over luftfuktigheten på badet
Baderommet er av naturlige årsaker et sted som kan være særlig utsatt for fukt, og som også kan være kilde til fuktdannelse andre steder i boligen. Men det er noen ting du kan gjøre med det.
Hvis du for eksempel bruker litt lang tid i dusjen, er det noe du kan korte ned på. Det er neppe nødvendig med mer enn fem minutter. Kanskje kan du korte den ned enda mer. Det er gunstig for miljøet, og du får lavere vann regning. Mindre vann betyr selvfølgelig også mindre luftfuktighet.
Du bør også lukke døra til badet og åpne vinduet, slik at fuktigheten ledes den riktige veien. Husk også å tørke godt opp etter bruk av badet.
For god kontroll over fuktigheten på, kan du anskaffe en ventilator med hygrostat. Den vil kunne stilles inn på å starte automatisk når luftfuktigheten går over en viss grense, og slå seg av når fuktigheten har normalisert seg.
6. Vedlikehold ventilasjonssystemene
Du har kanskje allerede anskaffet ventilasjonssystemer, men har du sjekket at de virker som de skal? Det bør undersøkes med jevne mellomrom.
7. Reduser bruken av stearinlys
Fredag kveld. Vin i glass. En god film på TV. Det krever nesten stearinlys. Men det kan være en god idé å prøve å minimere bruken av stearinlys Det er selvfølgelig koselig med levende lys en gang i blant. Ikke minst for å oppnå en skikkelig romantisk stemning. Men det folk kanskje ikke vet, er at det ikke så bra for innemiljøet.
Brenning av lys avstedkommer bittesmå partikler som blander seg i luften. Disse er ikke videre sunne å dra ned i lungene, især hvis det blir ofte og i store doser.
Comments