top of page

Belysning

Tips og råd om belysning for baderommet ditt i 2024

Badet er et rom vi gjør mange av våre daglige oppgaver - alt fra tannpuss og stelling til sminking og vasking. Som i alle andre rom, så er lys viktig for at vi skal kunne gjøre våre daglige gjøremål. Det som skiller belysningen på badet fra de andre rommene, er at belysningen på badet er viktig for hvordan du føler etter du har ordnet deg for dagen.

Har du kanskje vært på et bad før hvor du føler deg bleik på grunn av det sterke lyset? Eller kanskje et bad som er så svak belysning på at du ikke klarer å sminke deg ordentlig? Det ønsker du ikke på ditt eget bad.

Dette er ikke bare et rom hvor du steller deg, vasker deg og børster håret. Dette handler om godt miljø.
 

Baderomsbelysning er en viktig del av hvordan et bad oppfattes. Derfor må det god og gjennomtenkt planlegging til for å lykkes med baderomsbelysning. Men planleggingen handler ikke kun om hvordan baderomslampene ser ut og hvor sterkt de lyser. De fleste våtrom har flere vegger, gulv og detaljer som har lett for å reflektere lyset fra baderomsbelysningen. Derfor er det viktig å la dette være en avgjørende faktor når du skal velge baderomslampe. Ellers kan resultatet fort bli en baderomsbelysning som blender deg i stedet for å lyse opp og forsterke det du vil fremheve.

Hvis du har veldig blanke vegger og gulv, bør du altså tenke litt ekstra over hvilken baderomsbelysning du velger. Det samme gjelder valget av farger – dempede farger absorberer lys, og krever dermed sterkere (og kanskje flere) baderomslamper enn et bad med hvite vegger.

 

Et bad krever først og fremst god allmennbelysning.
Derfor velger mange å bruke innfelte spotlights for å få en god spredning av lyset. En fin plafond eller baderomslampe i taket fungerer også perfekt, siden slike baderomsarmaturer som regel også gir god spredning av lyset. Vi anbefaler uansett minst én taklampe på badet for å sikre god allmennbelysning. Det kan også være lurt å montere en dimmer til baderomslampene dine. Da kan du tilpasse lyset på badet etter behov. Det kan for eksempel være behagelig å bli møtt av et mykt og dempet lys på badet om morgenen.

 

Vegglamper på badet pleier å fungere godt som effektbelysning for å skape en koselig atmosfære – men tenk nøye gjennom plasseringen, slik at det ikke oppstår noen forstyrrende refleksjoner. En annen viktig faktor når det gjelder baderomsbelysning, er speilbelysning. Det beste alternativet her er ofte integrert belysning i speilet. Ellers bør baderomslampene plasseres ved siden av eller over speilet for å redusere faren for refleksjoner. Fargetemperaturen er en annen avgjørende faktor i en velfungerende baderomsbelysning. For at huden skal fremtre i en naturlig fargetone, bør baderomslampene ha en klar, hvit fargetemperatur på ca. 3500–4000 Kelvin.

Velg trygg og godkjent baderomsbelysning
 

Når du skal velge belysning til badet, er det viktig å tenke over sikkerheten. Du må bruke elektriker for alt som teller som fast installasjon, og armaturen må være godkjent for bruk med baderomslamper. Dette avgjøres av det som kalles for IP-klassifisering. En baderomslampe må møte visse krav innen motstandsdyktighet mot vann og damp samt støv og berøring. All baderomsbelysning bør ha minst IP44 for å kunne brukes i et våtrom. Baderomslamper som plasseres i eller med direkte tilkobling til vann skal ha IP67 eller mer. Hvis du har den minste tvil om hvilken baderomsbelysning som er godkjent og hva du kan gjøre selv, bør du rådføre deg med en elektriker først, siden forutsetningene kan være ulike ved hvert tilfelle.
 

God baderomsbelysning fremfor energibesparende belysning

Selv om det er viktig med energibesparende baderomsbelysning, finnes det også andre faktorer man bør ha i tankene når man skal velge baderomslamper. Siden en baderomslampe skrus av og på ofte, og sjeldent står påskrudd lenge av gangen, kan det være viktigere å først og fremst fokusere på å få til en ordentlig god belysning av badet. Det kan være ugunstig å bruke energibesparende lyspærer i baderomsomgivelser, siden det tar litt tid før disse når full styrke. Baderomsbelysning i LED kan være et godt alternativ, siden LED er energibesparende. Hvis man velger LED til baderomsbelysningen sin, er det viktig å ha god fargegjengivelse, og å velge en baderomslampe som gir tilstrekkelig godt lys.

Vi hjelper deg gjerne med å finne den riktige belysningen til baderommet – lysdesigneren vår kan komme med et kostnadsfritt forslag til baderomsbelysning som passer til nettopp ditt bad.

Viktig å tenke på
Her er noen ting som er lurt å holde å bakhodet når du skal innrede baderommet med belysning:

 • Det er en hovedregel at belysning på badet alltid skal være fastmontert.

 • Bruk fagpersonell til montering!

 • Speilbelysning må være jevn og ikke blendende.

 • Plasser lys ved siden av speilet, ikke over om du vil ha en god effekt. Da unngår du skygge rundt nese, hake og øyne.

 • Ha gjerne et dempet lys eller dimmer på spotter, så slipper du skarpt lys om du må på badet om natten og kommer fra et mørkt soverom.

 •  Velg naturlig lys rundt speilet


Hva sier regelverket?
I alle våtrom er det spesielle krav som gjelder for installasjon av elektriske utstyr. Dette er for å begrense personfare, i tillegg til at man med mer sikkerhet vet at utstyret fungerer som det skal i rom som har krevende forhold, slik et våtrom har.

Det er derfor viktig at man bruker godkjent utstyr, monterer det korrekt og bruker fagfolk som har erfaringer fra tidligere arbeid.  Alt for ofte skjer det skader, både på eget hjem og de som bor i det, nettopp fordi husets egen "handyman" har prøvd seg på egenhånd. Unngå dette ved å bruke godkjente fagfolk.

Baderommet fortjener et par gode lamper
Dette er ikke bare et rom hvor du steller deg, vasker deg og børster håret. Dette handler om godt miljø. Høres det høytravende ut? Da kan du prøve å sminke eller barbere deg uten god speilbelysning. Eller prøv å unngå å snuble i den fulle skittentøyskurven uten ordentlig takbelysning på badet.

Begge deler er nødvendig. Badet bidrar imidlertid først til et godt miljø med litt ekstra, men fin belysning. Det betyr: LED-panel som enkelt kan dimmes takket være easydim. Eller smarte baderomslamper med LED og fargevekslingsfunksjon som gir badet et personlig preg (etter at lyset er slukket er badet hvitt igjen).  Baderomslampene gjør badet til noe mer enn et nyttig rom.

Hvilken lampe skal du velge til badet?

Badet bidrar til et godt boligmiljø, selv om du ikke har inntrykk av dette akkurat nå. Det har jo ingenting med stuen din å gjøre. Du fokuserer kanskje heller på å gjøre de andre rommene fine og harmoniske og ser på badet som et praktisk rom? Det er greit. Men likevel: Som i resten av boligen bør du ha minst to lampetyper på badet.

 

 • Allmenn belysning for orientering (slippe å snuble  / gå på toalettet)

 • Punktbelysning til oppgaver som krever godt lys (sminking/barbering)

 • Stemningsbelysning for avspenning (denne kan være valgfri)
   

Orientering omfatter for eksempel at du må på toalettet, at du vil legge sammen klær eller at vil vaske over gulvet. Punktbelysning benyttes som oftest ved speilet på badet. Den bidrar til at du kan sminke deg, barbere eller vaske deg uten skyggeeffekter. Stemningsbelysningen skaper avslappende stemning og sørger for et beroligende fiolett lys i rommet.

For å oppfylle de ulike kravene trenger du ulike lamper på ulike plasser på badet.


Lysets plassering må planlegges nøye
Uansett hvordan type lyskilde du ønsker å ha på badet, må plasseringen planlegges. Irriterende skygger på ansiktet når du ser deg i speilet er aldri noe man higer etter. Du må derfor passe på at lyset treffer ansiktet ditt forfra, samtidig som du ikke blir blendet. Det anbefales derfor å montere lys både over og på hver side av speilet.

En annen mulighet er løsningen mange sverger til – nemlig downlights. Disse kan plasseres hvor du vil! Spottene trenger nemlig ikke installeres i et symmetrisk mønster, det viktigste er at lysfordelingen er riktig. Følg veggene slik at alle kriker og kroker i badet blir opplyst. Det gjør rengjøringen enklere, og du slipper å tråkke i usynlige vannpytter forrige mann la igjen etter seg.

Spottene kan med fordel installeres slik at lyset kastes mot veggen for så å reflekteres inn i rommet, eller inn i speilet slik at lyset treffer deg riktig ansiktet. Pass bare på at du ikke blir blendet.

Husk at det også må være lys i dusjen slik at du ikke står i mørket når du trekker for dusjforhenget.

For lite/svakt lys

Hvis du eller noen du bor sammen med pleier å sminke seg eller barbere seg, så har du kanskje erfart at for dårlig belysning kan gi noen overraskelser når du kommer ut i dagslys. Lys fra begge sider på speilet fjerner skygger i ansiktet og gjør det enklere å sminke seg eller barbere seg. Det finnes også mange speil med integrert lys.

 

For statisk lys

Noen ganger ønsker du deg skarpt lys, for eksempel når du skal vaske badet, andre ganger er det mer behagelig med dus og dempet belysning, for eksempel når du skal slappe av med et deilig bad i badekaret. Dimbar belysning gir deg muligheten til å velge.

 

Feil plassering

Sikkerhet er viktig når det gjelder belysning på våtrom. Feil plassering av lys kan faktisk være farlig. Badet er inndelt i ulike soner med forskjellige krav til belysningstype i de ulike sonene. For å bli litt tekniske: Sone 0 er inne i badekar eller dusjkabinett, hvor kravet til de elektriske komponentene er IP X7. Sone 1 er over og under badekar, opptil 2,25 meter over gulvet – der er kravet IP X4. Sone 2, utenfor sone 1 skal også ha IP X4. 

 

Feil type lys

Det samme gjelder type belysning. Sjekk alltid at belysningen er godkjent for våtrom!

Du kan også lese mer om belysning på baderommet hos Varme & Bad.

taklamper.jpg

Taklamper til badet
Taklampen sørger for grunnbelysning på badet. Denne er som regel hvit med kromfargede elementer.
Dette virker elegant og rent og passer derfor inn i de fleste baderom. Kanskje ikke i ditt baderom? Da kan du velge en taklampe i vintagestil eller i landlig stil.

vegglamper.jpg

Vegglampe til badet

Vegglamper plasseres som regel ved speilet på badet. Det er selvfølgelig også mulig å sørge for allmennbelysning på badet med lyssterke vegglamper. Pass på at lyset blir blendingsfritt. Det betyr at lyskilden ikke bør være direkte synlig og at lampen bør festes på øvre del av veggen eller ca. 1,70 til 1,80 m over gulvet.

innfellingslamper.jpg

Innfellingslamper til badet
På små bad kan det være smart å velge belysning som ikke opptar ekstra plass. Innfellingsspotter benyttes imidlertid også ofte på hoteller og i svømmehaller. Årsak: De ser stilige ut.
Det krever imidlertid en del arbeid å montere disse på badet. Innfellingsspotter krever nemlig nedhengt himling i gips.

spotter-baderom.jpg

Spotter til badet
En lampe med flere spotter bidrar til jevn belysning av baderommet. Kanskje ikke like jevn som lyset fra et flatt
LED-panel, men likevel svært jevn. Og i motsetning til de et panel (tynn plate med lys) bidrar spottene også til pent design (pene stammer og skjermer).Pass på at lyset blir blendingsfritt.
Å ligge i badekaret og se mot en lyssterk lyskilde har jo ingenting med avspenning å gjøre.

speillamper-baderom.jpg

Speillamper til badet
Siden du selv som regel står i veien for taklyset på badet, er det nødvendig med speillamper på badet. Det dannes skygger i ansiktet. Leppestiften havner på andre steder enn bare på leppene. Og kanskje barberer du bort noe av skjegget som ikke skulle bort. For å motvirke skyggeeffekter må du montere en ekstra lyskilde på badet, nemlig speillampen. Denne bør ha svært god fargegjengivelse på minst Ra80 og den bør være helt blendingsfri, ellers er det umulig å se seg i speilet. Og det er ikke deg du ser. 

ledlampe-baderom.jpg

LED-belysning på badet
LED-belysning er også førstevalget på badet. Uansett om du velger LED-innfellingsspot, LED-spot eller LED-taklampe: Med LED-baderomslampen sparer du energi og holdbar lysteknologi gjør at den ikke trenger vedlikehold.
Sørg for at lampen har svært god fargegjengivelse og pass på at lyskildene genererer passende lysstyrke, dvs. en god lysfluks i lumen. (spesielt viktig ved fast innebygde LED-lys siden disse ikke kan byttes ut).

Stadig flere benytter også såkalte LED-strips på badet.
LED-strips er anvendelig, og de kan brukes for å skape soner i baderommet. LED-strips kan også brukes i bakkant av speil, i nisjer eller andre steder der du vil ha lys mest for kosens og dekorens skyld.

Hvilken kapslingsgrad er nødvendig på badet?
Fukt og elektrisitet er en livsfarlig kombinasjon. I alle fall hvis lampene dine ikke har passende kapslingsgrad.
I dette tilfellet har vi et viktig råd: Overlat installasjonen av baderomslamper til en elektriker.
Elektrikeren kjenner best til forskriftene som gjelder for belysning på våtrom. Her står alt som har med sikkerheten på våtrom å gjøre.

Badet deles in i ulike våtromssoner. Dusjen eller badekaret er i sentrum og er sone 0. Hver sone har egne forskrifter for baderomsbelysning.

Kapslingsgrad 0: Innenfor dusj og badekar.
Her er det kun tillatt med belysning for lavspenning på opptil 12 V og minimum kapslingsgrad er IPX7.


Kapslingsgrad 1: Vertikalt plan over dusj eller badekar.
Her er det kun tillatt med belysning for lavspenning på opptil 12 V og minimum kapslingsgrad er IPX4. Uten dusj omfatter området 120 cm rundt dusjhodet. Høydebegrensning i begge tilfeller:
2,25 m.


Kapslingsgrad 2: omfatter området fra sone 1 og 60 cm utenfor. Minimum kapslingsgrad er IPX4. Minimum kapslingsgrad ved vannsprut, f.eks. fra massasjedusjhode er IPX5.


Dessuten er det ikke tillatt med transformatorer innenfor sone 0 eller 1. Stikkontakter og brytere er ikke tillatt i sone 0, 1 eller 2.

IP-soner-baderom.jpg

Husk sikkerhet
Badet er et våtrom og det legger strenge føringer for det elektriske anlegget. Baderommet deles nemlig inn i våtsoner – og disse sonene indikerer hvor høyt på veggene og hvor langt unna vannkilder elektrisk materiell skal være. På baderom er det veldig viktig å kun installere el-materiell som er godkjent for bruk i våtrom, men så lenge alle sikkerhetskrav er tilfredsstilt, kan du installere takpendler og lysekroner på badet!

 

For all del, ikke monter lysene selv

Det stilles svært strenge krav til elektroinstallasjoner i våtrom. Badet deles inn i ulike soner ut ifra hvor stor fuktpåkjenningen er. De ulike sonene avgjør hvordan armatur og hvilke lamper man kan benytte seg av. Det er derfor en god del å ta hensyn til som kun en godkjent elektroinstallatør kjenner til.

Brann utløst av varmegang i feilinstallerte downlights er et utbredt problem, fordi mange tror det er en enkel jobb man lett kan gjøre selv. Dette er lang ifra tilfellet, og du gjør deg selv en stor sikkerhetsmessig og kostnadssparende tjeneste ved å engasjere en elektriker.


Opplysning av dusjrommet
Lyset i dusjrommet bør både være funksjonelt og avslappende. Hvis dusjen har et fastmontert dusjhode, bør du unngå å installere innfelte spotter rett over det.

Lyset vil ikke være bra, siden dusjhodet vil dekke mye av lyset. Installering av LED-spotter som skjult takbelysning vil gi et mykt lys og en følelse av naturlig dagslys. 
 
Nattlys  
Når du går på badet i løpet av natten, ønsker du ikke å bli vekket for mye av baderomsbelysningen.
Bruk av LED-remser eller vegglamper, som vår IP S16 bak veggmonterte skap eller bak toalettet, vil gi et behagelig og ikke for kraftig lys. 

Mange muligheter for belysning av badet

På baderommet bør man ta hensyn til om rommet har mørke/lyse vegger, fliser/malte flater og dagslys/vindu. Husk god belysning over speilet og spotter med dimme funksjon som gir behagelig lys om morgenen og om natten.

 

Riktig belysning til badet handler om sikkerhet, funksjon og design!

 

På badet er det viktig med godt og riktig lys. Noen ganger har vi behov for lys som gjengir former og hudfarge, andre ganger ønsker vi en mer dempet og behagelig lyssetting.

En god generell takbelysning er et godt utgangspunkt, og nødvendig ved rengjøring. Det er også viktig å kunne dimme belysningen slik at man kan skape en mer behagelig atmosfære for avslapping.

Se video der Norsk Rørservice  installerer baderomsbelysning fra Scala Bad 

Klar belysning i dusjnisjen
Også i dusjen er det en god ide med et klart, hvitt lys. Da kan du bedre se smuss og urenheter på huden. Slik blir du sikker på at du er skikkelig ren. Velg innbygningsspot som er plassert i taket over dusjhodet. Da overholder du lovgivningen.

Eventuelt kan du supplere det hvite lyset med muligheten for fargede LED-spots. Det vil gi en triveligere belysning, hvis du hellere vil ta deg et avslappende bad – eller skape en mer romantisk stemning i dusjnisjen.

Tilsvarende belysningsvalg kan du velge dersom du har et badekar. Også ungene vil bli begeistret med muligheten for farget lys på badet. Kjøp eventuelt LED-spots med fargeskift. Eller anskaff LED-bånd med fargeeffekter. Det høres kanskje litt sært ut, men brukt på den rette måten kan det ha en meditativ effekt du kan utnytte hvis du har lyst på et avslappende bad.

Nok en gang er det viktig at du husker å overholde lovgivningen med hensyn til plasseringen av belysningen over badekaret.


Se det gode utvalget av baderomsbelysning hos Bad.no

Trivelig og nedtonet orienteringsbelysning i resten av baderommet
Det viktigste er at du sørger for at lyset faller på deg selv og spesielt på ansiktet ditt. Ikke på speilet.
I resten av baderommet er det primært bruk for en nedtonet og behagelig orienteringsbelysning. Den kan leveres av lamper i taket eller ved hjelp av uplights på veggen plassert i henhold til lovgivningen.

 

Sørg for at det er mulig å tenne orienteringsbelysningen for seg. Det er også en god måte å skape uhyggestemning på baderommet når du har bruk for et avslappende bad – og spare på strømforbruket.


Taklamper på baderommet vil oftest være utformet som en plafond-lampe. Den henger ikke i veien, og fås i mange forskjellige rengjøringsvennlige utforminger som det er lett å få tilpasset baderommets design. Denne lampetypen kan også monteres på veggen.

 

Moderne LED-versjoner er å foretrekke. De kan fås i en helt flat versjon med innebygget lysdemping, mulighet for fargeskift og mange andre funksjoner. Velg gjerne en LED-pære med en forholdsvis lav lysstyrke og en fargetone på omkring 3 500 Kelvin. Det gir den samme lys opplevelsen som en glødepære.

Men selv om resten av belysningen i baderommet er av mer orienteringsmessig karakter, er det viktig å sikre seg mot at det kommer lysreflekser eller speiling av lampene i speilet. Lysrefleksene kan også oppstå hvis du har satt opp veldig blanke fliser på baderommet. Så husk å ta flisenes glans med i overveielsene når du velger og plasserer belysningen på baderommet.

bottom of page