top of page

Hvor mye det koster å pusse opp et bad kan variere veldig

Oppdatert: 28. nov. 2021

lanlegger du å pusse opp badet? Hvor mye det koster å pusse opp et bad kan variere veldig. Tilstanden på dagens bad, omfanget på oppussingsarbeidet, bruk av materialer, valg av produkter og innredning – mange faktorer spiller inn på hvor mye det koster å pusse opp badet. Totalentreprenøren De Lilla har en del gode tips som de deler på sine nettsider.


Det mest avgjørende er imidlertid tilknyttet selve oppussingsarbeidet, som hvilke materialer som brukes og kvaliteten på utførte arbeider. Det vil ha stor påvirkning på levetiden på badet og garanti.God planlegging av baderommet er viktig

Det du ikke ser på badet er det viktigste

De største kostnadene ved oppussing av bad er tilknyttet det som ikke synes på badet, men også viktig. Det er det som gjør at badet ditt tåler vann, fuktighet og andre belastninger gjennom 20–30 års bruk.


Det hjelper lite med lekre fliser og ny servant, om våtromsmembran og rørsystem synger på siste verset. Derfor er det vel verdt å investere i godt håndverk og materialer av høy kvalitet, slik at du får et tett bad med lang levetid. Ved å bruke ufaglærte eller useriøse aktører risikerer du å få et bad som er mer utsatt for slitasje, og at forsikringen ikke dekker lekkasjer og fuktskader.


Videre vil dagens tilstand på badet ha mye å si for hvor mye forarbeid som kreves.

Er det for eksempel et svært gammelt bad? I mange tilfeller må da bærekonstruksjonen forsterkes for å tåle vekten av nymotens fliser og andre materialer, fremfor de lettere gulvene med gulvbelegg som var vanligere før.


Mange bad har også lag på lag med flis eller andre materialer fra tidligere runder med oppussing. Da vil det være aktuelt å fjerne dette, slik at du får på plass nytt og tett fundament og kan starte med blanke ark.


Fliser og baderomsinnredning

Når det gjelder alle synlige ting på badet som fliser, servant, dusjdører, armatur og dusj kan dette også variere mye i pris. Liker du regndusj eller et badekar med massasjedyser? Eller vil du heller ha en helt vanlig dusjløsning? I disse tilfellene er det uansett atmosfæren – og ikke kvaliteten på badet – som er i hovedfokus. Det er ikke flisene som holder badet tett, det er det som er under.

God koordinering og prosjektledelse er veldig viktig

Mange velger å koordinere mindre oppussingsprosjekter selv. Oppussing av bad er imidlertid et prosjekt som krever mange involverte fagfolk, så vel som en mengde ulike materialer og produkter. Dersom det oppstår forsinkelser, kan det fort resultere i en rekke av utsettelser og bomturfakturaer.


Det kan derfor være lurt å budsjettere for en prosjektleder som kan koordinere både håndverkere og bestillinger, og som kan dekke eventuelle uforutsette ekstra gebyrer i den sammenheng. Velger du en totalleverandør slipper du også å komme i klemme mellom flere leverandører og aktører – da har de totalansvaret dersom det skulle oppstå uenigheter.

Når du får et pristilbud bør du derfor sjekke om prosjektledelse er inkludert og hva prosjektleder er ansvarlig for. Står det ikke det, bør du be om den informasjonen.


Tenk totalpris

Både når det kommer til pris og kvalitet på oppussingen, er valg av håndverkerfirma den mest utslagsgivende faktoren. Kanskje frister det å gå for noen av de billigere, men husk at du ofte får den kvaliteten du betaler for når det kommer til oppussing.
Sørg for å lese gjennom kontrakt og pristilbud nøye, slik at du er sikker på at du faktisk sammenligner epler og epler. Eksempler på spørsmål du bør stille deg er: Er prosjektledelse inkludert? Hva slags materialer bruker de? Spesialprodukter til våtrom? Type våtromsplater? Membranduk? Sluk med klemring? Avtrekksløsning inkludert? Hvor lang garanti får jeg?Ved å velge tilsynelatende billigere løsninger og tilbud kan du fort gjøre deg selv en bjørnetjeneste. Blant konsekvensene er fordyrende tillegg og ekstrautgifter i forbindelse med oppussingsarbeidet, skader på badet som ikke dekkes av forsikringen, og lavere boligverdi ved mangel på dokumentasjon.


Du bør derfor sammenligne og velge blant de mest realistiske pristilbudene, eller de som kan tilby deg fastpris for hele oppdraget. Da er du sikker på at du holder deg til budsjett.


Tenk nøye gjennom hvilke behov dere har før oppussing

Er dere mange som bruker badet? Da kan dere vurdere separat toalett og større varmtvannstank. Kanskje både dobbel dusj og dobbel servant. Trenger dere større plass er det kanskje mulig å utvide badet ved å ta med hele eller deler av rom ved siden av. Planlegg romløsningen i et tegneprogram.


Badet skal vare i mange år - en trendy stil blir du kanskje lei av, tenk iallfall godt gjennom dine valg. Vegger og gulv i nøytrale farger kan være et tryggere valg, og gjør det enklere å fornye badet uten å hel renovere. Å variere interiøret med nye håndduker, bilder, planter eller dekor kan gi badet et helt nytt uttrykk.


Gulv og vegger

Det vanligste materiale for gulv og vegger på badet er fliser. Fliser tåler mye og holder seg fine i mange år. De fordeler varmen i gulvet godt ved bruk av varmekabler, som de fleste vil ha på badet. Utvalget i fliser er stort, fra mosaikk til store fliser og ulike mønster som eksempelvis historiske fliser. Andre alternativ er våtromsvinyl, våtromstapet, våtromsmaling eller mikrosement. Utenfor våtsoner kan du velge produkter som til vanlige rom.Badets levetid og garanti – tenk langsiktig

Et annet viktig aspekt tilknyttet kostnader ved oppussing av bad, er god dokumentasjon på arbeidet. Det vil være svært nyttig dersom du skal gjøre etterarbeid på badet, og når du skal selge boligen din.


Ved salg av bolig er det strenge krav til tilstandsrapport på bad, og da er det essensielt å kunne vise til godt utført arbeid av fagfolk. Hvis ikke kan det senke attraktiviteten og verdien på boligen din.


Legg også merke til hvilken garanti oppussingsfirmaet kan tilby. Minste garanti på bad er 5 år, men det er ofte etter dette at fuktskader eller lignende oppstår, og da er du like langt. Et bad skal kunne holde i 25-30 år, og om du bruker et seriøst håndverkerfirma bør du da også kunne forvente en lengre garanti enn 5 år.


Kort oppsummert kan vi si at det billigste du gjør når du skal totalrenovere badet er å ikke tenke kortsiktig. Jo bedre materialer og håndverk – jo lengre levetid vil badet ha, og du har større sjanse for å få god garanti og dokumentasjon. Det vil lønne seg mye på lang sikt ved eventuelle skader, i tillegg til å øke verdien til boligen din den dagen du ønsker å selge.Kilder:

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page