top of page

Enkle grep for bedre hygiene på badet


Vi bruker baderommet 2500 ganger i året. Hver dag tilbringer vi mye tid på badet. Anslagsvis tilbringer vi faktisk i gjennomsnitt mer enn to år på badet. I løpet av levetiden barberer menn seg i cirka 60 dager, og kvinner dusjer i hele 200 dager.


I første halvdel av 2020, mens hele verden var innendørs på grunn av strenge nedstengninger, steg interessen for å oppgradere badet kraftig. Interiørdesignfirmaet Houzz registrerte en økning på 63 % i antall huseiere som ville pusse opp badet sammenlignet med samme periode i 2019.


Med tanke på hvor mye tid vi bruker i dette ofte oversette rommet, fant mange ut at det var på tide med en oppgradering. For et godt designet bad er ikke bare fint, det gir en god følelse også. Andre ser det ganske enkelt som en smart investering - et nyoppusset bad øker verdien på boligen.



Rent baderom for hygienen er viktig
Rent baderom for hygienen er viktig

Så hvorfor vente? For at du skal komme i gang, har vi laget en liste over oppgraderinger som gir deg en god start på oppussingsarbeidet - enten det er noe du har planlagt lenge eller noe du plutselig ble inspirert til. Dette er fem enkle oppgraderinger som vil bidra til at badet innfrir nye standarder for hygiene under COVID og etterpå, fra berøringsfri teknologi til antibakterielle overflater.


1. Gjør det funksjonelt

Mange drømmer om et boblebad, men koronapandemien har fått oss til å se mer på funksjonelle innretninger når vi pusser opp badet, særlig berøringsfri teknologi. Vi vet for eksempel at berøringsfrie kraner kan halvere vannforbruket og redusere spredningen av bakterier. 80 % av de vanligste smittsomme sykdommene overføres ved berøring, så berøringsfritt armatur er et fornuftig utgangspunkt for det nye badet.


2. FÃ¥ litt luft.

Det er ingen tvil om at de siste månedene har fått oss til å tenke mer på kvaliteten på luften vi puster inn. Vi åpner hele tiden vinduene på kontoret og i stuen, men badet trenger også frisk luft. Avhengig av rommet, kan det innebære å sette inn et vindu eller en vifte. Bare sørg for funksjoner som gjør det enkelt å lufte jevnlig.


3. Velg antibakterielle materialer

Visste du at en rekke materialer vi finner i naturen, inkludert kork og linoleum, har naturlige antibakterielle egenskaper? Og at faste overflater av naturlig kvarts kan bidra til å forhindre dannelse av bakterier og mugg? Hvis en oppgradering av slitte overflater inngår i planen din (noe vi mener det bør gjøre), velg materialer som holder bakterier i sjakk på en naturlig måte uten konstant rengjøring.

4. Unngå våte gulv

Enkle grep for bedre hygiene på baderommet

Dette kan virke mindre viktig, men bakterier trives på våte gulv (men ikke nødvendigvis luftbårne virus, som Corona.) For å være på den sikre siden, gir vi deg noen forslag til hvordan du kan holde gulvene tørre: Ha knagger eller stativer til håndklær nær vasken, og installer sprutsikring på badekaret eller i dusjen for å unngå at gulvet blir vått.

5. Utvid badet

Sist, men ikke minst, hvorfor ikke gjøre hele badet til et bedre rom? Med tanke på hvor mye tid vi bruker på å pusse tennene, dusje eller til og med bla gjennom blader (en studie viste at over halvparten av respondentene liker å lese på badet), kan det være en god ide å utvide badet slik at du får større bevegelsesfrihet og en hyggeligere leseopplevelse.

Enten disse ideene har sendt deg i tenkeboksen eller gitt deg nyttig innsikt til et prosjekt som er godt i gang, håper vi du får nytte av noen av tipsene våre.




Slik vasker du baderommet


Støv, såperester, hår, kalk og en hel masse bakterier i dusjkabinett og do. Ja, det kan virke som et mareritt å vaske badet og mange velger derfor å utsette jobben så lenge som mulig. Bestem deg for å gjøre det – før det blir en krise, og sammen får vi jobben gjort. Jif har noen gode råd og tips for renhold av badet.


Fjern tekstiler før du skal vaske badet

Før du setter i gang med storrengjøringen er det viktig å fjerne alle tekstiler du måtte ha på badet, for eksempel gardiner, dusjforheng og teppe om du eventuelt har det. Håndklær bør også byttes ut et par ganger i uken – spesielt om du har barn i huset.


Vaske dusjen

Hvordan kan dusjen bli skitten når jeg dusjer med såpe og vann, tenker du kanskje, men likevel opplever du at det legger seg et kalkbelegg nederst i dusjkabinettet. Det kan være litt av en jobb å skrubbe bort belegget hvis du ikke bruker riktig vaskemiddel.

Spray Jif Baderom på dusjkabinettet og vent noen minutter før du skyller av. Dersom du rengjør fra inne i dusjen, eller har et dårlig ventilert bad, kan det være ubehagelig å spraye for mye. Da kan du sprute direkte på en klut i og vaske over dusjkabinettet. Skyll av med dusjhodet eller tørr klut når du er ferdig.


Vaske fliser på badet

Hvis du føler at baderomsflisene ikke blir skikkelig rene, kan årsaken være at du bruker feil type vaskemiddel. Mange sparer badet til sist når de rengjør huset, og det kan virke som en gode idé å bare bytte ut det skitne grønnsåpevannet med rent før vask av fliser på badet – men det er det ikke.


Det er nemlig slik at om du vasker med et såpe produkt på fliser, vil det etterlate seg et fettlag på flisene. For å få de rene må du bruke et syntetisk vaskemiddel som Jif Allrent eller Jif Engangsvåtmopp Baderom. Da unngår du skjolder samtidig som du fjerner fett og baderomsmuss.


Vaske toalett

De proffe mener at toalett bør vaskes i en viss rekkefølge, og du vil vel ikke være noe dårligere? Start med å påføre Jif WC Power Gel i selve doskålen og våtsonen slik at gelen kan virke mens du vasker videre.

Deretter begynner du å vaske det som er minst skittent. Nedtrekksknapp, lokk, cisterne, sete og kant under setet kan vaskes med en fuktig mikrofiberklut. Husk å brett den flere ganger for å få rene overflater å vaske med.


7 tips for storrengjøring av badet


Tips for storrengjøring av badet
Tips for storrengjøring av badet

1. Mikrofiber er din venn

Skyll overflater med varmt vann og vask med en mikrofiberklut. Tørk over med en tørr mikrofiberklut etterpå. På vanskelige flekker kan du påføre et rengjøringsmiddel. Hvis du ikke har et stort bad, vil støvet ofte ha bundet seg til dampen og derfor sitte bedre fast enn f.eks. i stuen. Noen ganger kan vi bruke tørr mikrofiber, men ofte må vi på med lett fuktig klut dersom det er mye støv.

2. Bruk riktig middel på riktig sted

En skumsprøyte fordeler enkelt rengjøringsmiddel over både større og mindre flater. Gå tett på, påfør nedenfra og opp, vent to til tre minutter og vask med en svamp. Skyll godt av. Da får du bort tørket såpe, som ellers fungerer som lim for hudfett, olje og ny såpe.

Har du mye kalk på badet anbefaler vi å bruke et produkt med syre. Ønsker du å bruke et 100% naturlig produkt kan du bruke sitron. Syren i sitron fjerner kalk, irr og rust. Skyller du i tillegg dusjen med kaldt vann og bruker en nal hver gang du har dusjet for å fjerne vannrester, reduserer du oppbyggingen av ny kalk. OBS! vær forsiktig med syre på fuger og fliser.

Du trenger også et alkalisk produkt til badet for å fjerne såperester, olje og fett i dusj/badekar. Vi anbefaler å bruke en såpe som inneholder lite parfyme og fargestoffer. Skyll først vegger/kar med vann. Påfør deretter produktet nedenfra og opp. La det virke og gå over med svamp. Skyll grundig og bruk nal for å fjerne vann. Tørk med klut der det trengs.

3. Hjelpemidler er bra å ha

Til flisene anbefales å bruke en baderomsskrubb – denne er hard nok til å fjerne kalkrester, men er samtidig myk nok til å ikke skade flisene. Du kan også gjerne bruke en gammel tannbørste til å rengjøre fuger og rundt kraner. Skyll godt med rent vann og tørk over med en ren mikrofiberklut. Rundt toalettet, i dusjhjørner samt i kriker og kroker kan du også bruke baderomskrubb og mye vann for å løse opp belegg og fjerne støv og skitt.

4. Et rent toalett

Toalettet trenger en egen rutine for at det skal bli hygienisk rent. Et middel beregnet på toalettrengjøring bør brukes og følg anvisningen på produktets etikett for dosering og virketid. Bruk sure produkter med hydrogenperoxid fremfor produkter inneholdende klor.

Start med å vaske det som er minst skittent først – dvs. cisterne, sete og lokk med en engangsklut – eller en fuktig mikrofiberklut. Vask deretter toalettskålen med toalettbørsten. OBS! Dobørsten skal ikke brukes andre steder enn nede i toalettet! Skyll børsten ved å trekke ned i toalettet når du har vasket ferdig. Den bør også jevnlig desinfiseres med klor.

Til sist tørk over med en tørr mikrofiberklut. Mikrofiberklutene bør vaskes på 90 grader så raskt som mulig for å hindre oppblomstring av bakterier. Hvis du bruker mikrofiberkluter til rengjøring av toalett og resten av badet, er det viktig å skille disse fra hverandre, for eksempel ved farge. Husk å vaske nedtrekksknappen!

5. Ikke glem berøringspunktene

Tørk over alle berøringspunkter som knotter, dørhåndtak og lysbrytere med en mikrofiberklut. Vær nøye med renhold på knotter, dørhåndtak og andre berøringspunkter der hendene kan spre bakterier videre. Tørk over disse med en ren mikrofiberklut.

6. Pass på avløp og sluk

Avløp og sluk er en annen kilde til vond lukt, og ved å rengjøre disse omtrent én gang i måneden slipper du unna både vond lukt og at det tetter seg til. Hvis du i tillegg fjerner hår fra sluket etter hver gang du har dusjet, blir det enklere og går raskere når du først skal gjøre rent.

7. Håndklær kan være bakteriebomber

Vær også nøye med vask av håndklær og kluter, slik at disse ikke blir bakteriebomber. Håndklær bør skiftes minst to ganger i uka dersom man har barn i huset. Det beste er tynne håndklær da disse tørker raskere og gir mindre vekst for bakterier.

Avslutt med å støvsuge samt vaske over gulvet med en lett fuktig mikrofibermopp.



Kilder:

Siste innlegg

Se alle
bottom of page