top of page

Økt befolkningsvekst i København stiller krav til bærekraftig vannforbruk

Danmark er nordiske mestere når det gjelder å spare vann. Men til tross for at vi er flinke til å spare vann, øker det totale vannforbruket. Dette oppleves også i Københavns kommune, hvor den økende befolkningsveksten øker behovet for bærekraftig vannforbruk.


Økt befolkningsvekst i København stiller krav til bærekraftig vannforbruk
Økt befolkningsvekst i København stiller krav til bærekraftig vannforbruk

Danmark er nordiske mestere når det gjelder å spare vann. Det viser en undersøkelse som sammenligner vannforbruket mellom de tre største kommunene i hvert av de nordiske landene. I København, Aarhus og Odense brukes det i gjennomsnitt 44 349 liter vann per dag. person per år, mens forbruket for alle de nordiske byene til sammenligning er 64 921 liter pr. person per år.


Den mer bærekraftige tilnærmingen til vårt vannforbruk kan også merkes i Københavns kommune. HOFOR har de siste 21 årene studert det københavnske husholdningens forbruk av liter vann pr. Dag. Hvor husholdningsforbruket i 2000 var 128 liter pr. dager pr person, var det i 2020 falt til 107 liter pr. dager pr person.


Det synkende forbruket er knyttet til en ny studie utført av forskningsinstituttet Ipsos på vegne av GROHE, som viser at 49 prosent. av danskene selv mener at de forbruker vann på en bærekraftig måte. En trend du også legger merke til hos HOFOR:


- I Danmark får vi drikkevann fra grunnvann. Grunnvann er imidlertid en begrenset ressurs, og derfor har vi de siste 25 årene jobbet for å hjelpe dansker med å endre oppførsel og spare vann. Dette er sannsynligvis en av grunnene til at vi posisjonerer oss selv som det landet i Norden som har det mest bærekraftige vannforbruket. Selv om vi er 20 år foran våre nordiske naboer, må vi fortsette å redusere vårt daglige forbruk fra dagens nivå, sier Mette Hansen, som er vannbesparende konsulent i HOFOR.


Unngå unødvendig vannsøl

Danmark har de siste årene opplevd befolkningsvekst i landets største kommuner, og ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil folketallet i Københavns kommune øke med rundt 12 prosent. frem til 2030. Den fortsatte befolkningsveksten gjør at selv om husholdningenes forbruk går ned, øker det totale vannforbruket, og det er derfor ifølge Mette Hansen fortsatt viktig å spare på vannet.


Spør du GROHE, som er verdens største leverandør av sanitærprodukter, er det mange enkle måter å spare vann på. Et godt sted å starte er vannavfallet i den enkelte husstand. F.eks. en dryppende kran kan gi et vannsøl på mellom 20 og 275 liter i døgnet, og ifølge studien om danskenes vannforbruk er 9 prosent. av danske husholdninger sanitærprodukter som er skadet. Samtidig viser studien at de danske husholdningenes årlige vannavfall utgjorde nesten 445 millioner danske kroner på grunn av defekte sanitærprodukter.


«I Danmark er vi privilegert med en nesten ubegrenset tilgang til rent drikkevann. Det er en luksus som ikke alle land har, og derfor er det viktig at vi ivaretar naturressursene. Derfor fortsetter vi å informere dansker om hvordan de kan spare vann. Unngå unødvendig vannavfall er en enkel måte å redusere vannavfallet på. Det første tiltaket bør være å få oversikt over dryppende kraner og toaletter i hjemmet, og takket være vannbesparende teknologier er det nå mulig å sette grenser for både vann og energiforbruk, sier Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE Denmark.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page